Krajalnica instrukcja bhp

Krajalnica do sera to danie gastronomiczne używane także w fabrykach restauracyjnych jak również sklepach spożywczych. W większości firmy kwalifikują się na zakup urządzenia dostarczającego do krojenia sera i wędlin. Należy jednakże pamiętać, że krajalnica do sera powinna stanowić teflonowe ostrze zapobiegające łączeniu się plastrów sera do noża.

Gdzie spotkamy krajalnicę? Krajalnice wykorzystywane w artykułach gastronomicznych takich jak restauracje, firmy cateringowe, zakłady zbiorowego żywienia cechują się bardzo większą wydajnością niż urządzenia dane do publikacji w sklepie, gdzie traktowane są sporadycznie do krojenia mniejszych liczby towarów. Wyjątkiem są hipermarkety, gdzie sery krojone są nie właśnie na życzenie klienta, ale jednocześnie oferowane w całości krojonej na terenach samoobsługowych.

Krajalnice do sera Krajalnica do sera powinna zapewniać precyzję i skuteczność pracy dzięki ostrym nożom i umożliwiać krojenie grawitacyjne, podczas którego gotowe plasterki szykują się w z góry danym miejscu. Jeżeli krojony produkt tworzy być wiązany w końcu dalszej sprzedaży możemy ustawić ilość potrzebnych plastrów, jaka będzie dawana przez urządzenie. Istnieje to możliwość posiadana przez urządzenia automatyczne. Końcówkę produktu również możemy wygodnie kroić wykorzystując w tym sensie nasadkę dociskową dobraną do urządzenia. Zakres regulacji grubości krojonych plastrów ma od 0 do 28 mm. Wymiary ostrza wynoszą zwykle 250 do 300 mm. Szczególnie istotne istnieje ponad zapewnienie bezpieczeństwa pracy użytkownika oraz uniknięcie nadmiernego obciążenia pracownika, by nie powodować nadmiernego zmęczenia spowodowanego długim okresem obsługiwania urządzenia. Krajalnice do sera w części zbudowane są z aluminium - elementy będące łączność z produktami żywnościowymi z anodowanego aluminium, a substancja z aluminium lakierowanego. Dzięki temuż są one lżejsze, ale jeszcze zapewniają użytkownikowi stabilność podczas pracy.