Prozniowe pakowanie artykulow spozywczych

Pakowanie próżniowe ma na planu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które prowadzą jej niszczenie. Dostarczają do tego maszyny do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego modelu są używane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy również przez gospodarstwa domowe.

Na rynku jest kilka sposobów pakowarek próżniowych, które przeżywają różne przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są dostosowane do pakowania dużych roli żywności. Do tego typu urządzeń, obraca się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na daniu opakowanego produktu do mieszkania maszyny, gdzie tworzona jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, tworzy się samoczynnie. Pakowarki komorowe to przyjemny zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, tylko ze powodu na zły koszt opakowań dla nich danych, są popularne w użyciu i dużo przydatne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów przeznaczone są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek przeznaczone są worki tzw. moletowane. Są one istotniejsze niż woreczki PA/PE, ale dają do pakowania niewielkich partii żywności i kup dania do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, panują w formie rękawa, więc można pakować w nie produkty o niebanalnych kształtach. Proces pakowania stanowi bardzo prosty, liczy na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym jest zgrzanie innej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, które są dane do próżniowego pakowania artykułów na tackach. Jest to klasyczne podejście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, ma ważny przychód na sprzedaż. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż pozwolą na ostatnie tradycyjne formy.